Taze aronyalarınız için öneriler.
Taza aronyanın kiÅŸiye baÄŸlı olarak günde 30-50 gram tüketilmesi günlük antioksidan ihtiyacımızın tamamını karşılamaktadır. Ortalama bir porsiyon 40 gram taze aronya 19 kaloridir. 16.062 ile en yüksek ORAC deÄŸerine sahiptir. Ayrıca 100 gram aronyada ortalama 2.147 mg antosiytanin bulunmaktadır. Bununla birlikte 1.4 gr protein, 0,5 gr yaÄŸ, 9,6 gr karbonhidrat, 5,3 gr lif, 4,3 gr ÅŸeker, 30 mg kalsium, 1,4 mg demir, 105 mg potasyum, 0,8 mg çinko, 1 mg sodyum, 0,6 mg mangan, 20 mg magnezyum, 21 mg C vitamini, 1,6 mg E vitamini, 20 mcg K vitamini, 214 IU A vitamini, 25 mcg folat bulunur.​
bazı saklama önerileri
Taze aronyalarınızı buz dolabınızın meyve bölümünde 4° sıcaklıkta, yıkamadan ve saplarını ayırmadan, hava alabilecek ve ezilmelerine izin vermeyecek ambalajlarda gönül rahatlığı ile en az 2 ay saklayabilirsiniz. Önerilen ÅŸekilde saklanan aronyalar bu süre zarfında tazeliÄŸini koruyacaktır.
Taze aronyalarınızı saplarından ayırıp, bol su ile yıkadıktan sonra ıslaklığı geçer geçmez ihtiyacınıza göre 100 – 200 – 300 gram ÅŸeklinde buzdolabı poÅŸetlerinde yassı ÅŸekilde paketleyip buzdolaplarınızın derin donurucu kısmında muhafaza edebilirsiniz. Bu sayede aronyalararınızı 1 yıl gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. Dondurucudan çıktıktan sonra smoothie gibi karışımlarda kullanılabileceÄŸi gibi donu çözer çözmez çiÄŸ de tüketilebilir. Dikkat edilmesi gereken husus ise donu çözdükten sonra hızlı ÅŸekilde tüketmektir. Yoksa tüm diÄŸer donmuÅŸ ürünler gibi ekÅŸime yapabilir.
Taze aronyalarımızı kurutarak da raf ömürlerini uzatabiliriz. Saplarından ayırdığımız aronyaları yıkadıktan sonra kurutma iÅŸlemine tabi tutabiliriz. Ev tipi meyve kurutma cihazlarında 50 – 55 derecede istenilen kuruluÄŸa ulaşıncaya kadar kurutulabilir. Besin deÄŸerlerini kaybetmemek adına kuru üzüm kıvamı ile aynı olması önerilir. Arzu edenler ise çok güneÅŸ altında olmayan yerlerde mümkünde iyi hava alan güneÅŸ ışığını ÅŸiddetli ÅŸekilde doÄŸrudan almayan ortamlarda kurutabilir. Ortalama 1 haftalık bir süreç bunun için yeterli olacaktır. Nemsiz ortamda saklanarak 2 yıl boyunca bozulmadan tüketilebilir.
Taze aronyalarınızdan reçel yapabilirsiniz. Ä°steÄŸe baÄŸlı oranlar deÄŸiÅŸse de bir birim aronyaya yarım birim ÅŸeker ilave edilip sulanması beklenir ve sonrasında kıvam alana dek kaynatılarak reçel yapılabilir. Ä°stenirse kaynatılan reçele eser miktarda kabuk tarçın da eklenebilir sonrasında kavanozlanırken çıkarılır. Kavanozların iyi kapatılması ve hava almaması önemlidir. Reçel yapımında arzu edilirse içerisine ÅŸeker yerine stevia konulabilir. Böylelikle sadece meyvenin kendi ÅŸekeri ile çok saÄŸlıklı diyabet hastalarının da tüketebileceÄŸi faydalı bir reçel elde edilebilir. Benzer ÅŸekilde taze aronya ile anne yöntemleri ile marmelat da yapılabilmektedir.
Taze aronya yalnız tüketileceÄŸi gibi yalnız tercih etmeyenler için yoÄŸurt, sütlü yulaf vb. karışımları, quark gibi besinler ile birlikte tüketilmesi keyiflidir. Ayrıca kek, ekmek, turta, çörek, vb gibi hamur iÅŸi ürünlerinize de aroması ile lezzet ve renk katar. Meyve püresi, meyve suyu, smoothie ve dondurmalarınızda kullanabilirsiniz.